Home / Blog
14-09-2022, Geplaatst door unknown

Uitleg over druktechnieken 

Wat hebben tampondruk, zeefdruk en sublimatie gemeen? Het zijn enkele van de druktechnieken die we hier bij Loopper gebruiken. We weten dat al deze technieken nogal overweldigend kunnen zijn, dus hebben we deze gids ontworpen om de verschillen tussen hen en hun voor- en nadelen te bekijken. Hopelijk weet je na het lezen van deze gids hoe deze technieken verschillen en wanneer het gebruik ervan op jouw gepersonaliseerde producten gerechtvaardigd is! 

Tampondruk 

Tampondruk, ook tampongrafie of tampondruk genoemd, is een indirect offsetdrukproces waarbij een siliconen tampon (vergelijkbaar met een stempel) een 2D-beeld van een met laser gegraveerde drukplaat overneemt en op een voorwerp overbrengt. De stempels zijn elastisch, wat betekent dat ze zich gemakkelijk aan een voorwerp aanpassen. Tampondruk is de beste drukmethode voor voorwerpen met 'onregelmatigheden', zoals ronde producten. Het is ook geschikt voor kleine opdrukken, zoals gepersonaliseerde aanstekers.   

Hoe tampondruk werkt: 

  1. De gesloten inktcup zit over het gegraveerde artworkgedeelte van de tampondrukplaat, waardoor de afbeelding wordt bedekt en met inkt wordt gevuld. 
  2. Het gesloten inktbakje beweegt weg van het gegraveerde gebied, waardoor alle overtollige inkt wordt opgenomen en de gegraveerde afbeelding, die met inkt is gevuld, bloot komt te liggen. De bovenste inktlaag wordt kleverig zodra hij aan de lucht wordt blootgesteld; zo hecht de inkt aan het transferpad en later aan het te bedrukken product.  
  3. De transfer tampon drukt kort op de drukplaat. Als de tampon wordt ingedrukt, duwt hij lucht naar buiten, waardoor de inkt van het gegraveerde kunstwerk op de tampon wordt overgedragen. 
  4. Wanneer de transfer tampon wordt weggetrokken, wordt de kleverige inktfilm in het gegraveerde gebied aan de tampon bevestigd. Een kleine hoeveelheid inkt blijft achter in de tampondrukplaat. 
  5. Terwijl de transfer tampon naar voren beweegt, beweegt de inktpot ook om het gegraveerde gebied op de drukplaat te bedekken. De inktcup vult opnieuw de gegraveerde afbeelding op de plaat met inkt ter voorbereiding van de volgende cyclus. 
  6. De transfer pad drukt op het product, waardoor de inktlaag van de drukplaat naar het productoppervlak wordt verplaatst. Vervolgens tilt hij de laag op en keert terug naar de uitgangspositie, waarmee één drukcyclus is voltooid. 
 

Voordelen 

  • De 'stempels' zijn elastisch. Daarom passen ze zich gemakkelijk aan elk voorwerp aan. 
  • Tampondruk is de beste drukmethode voor voorwerpen die rond, bol of hol zijn. Bijvoorbeeld: gepersonaliseerde mokken en gepersonaliseerde pennen. 
 

Nadelen 

  • Tampondruk neemt veel tijd in beslag vanwege het uithardingsproces.
Wanneer is tampondruk geschikt? 

Tampondruk is het meest geschikt voor producten met een klein drukoppervlak, zoals gepersonaliseerde powerbanks. 

  

Zeefdruk 

Zeefdrukken is het overbrengen van een gestencild ontwerp op een plat oppervlak met behulp van een zeef, inkt en een rakel. Stof en papier zijn de meest voorkomende zeefdrukoppervlakken, maar met gespecialiseerde inkten is het ook mogelijk om op hout, metaal, plastic en zelfs glas te drukken.   

Hoe zeefdrukken werkt: 

  1. Een zeef wordt gemaakt van zijde, polyester of staalgaas. Deze zeef wordt over een raamwerk gespannen. Dit is het zeefdrukraam. 
  2. De plaat met het ontwerp wordt vervolgens op de zeef gelegd en het geheel wordt blootgesteld aan een zeer fel licht. Het licht verhardt de emulsie, zodat de delen van de zeef die door het ontwerp worden bedekt in vloeibare vorm blijven. 
  3. Nadat het scherm een bepaalde tijd is belicht, zijn de delen van het scherm die niet door het ontwerp worden bedekt, hard geworden. De niet uitgeharde emulsie wordt dan zorgvuldig weggespoeld. Dit laat een duidelijke afdruk van het ontwerp op de zeef achter waar de inkt doorheen gaat. 
  4. De zeef wordt neergelaten op de printplaat. Aan de bovenkant van de zeef wordt inkt toegevoegd en met een rakel wordt de inkt over de hele lengte van de zeef getrokken. Dit drukt de inkt door de open gebieden van het stencil, en drukt het ontwerp op het product eronder. 
 

Voordelen 

  • Een hogere kwaliteit dan digitale afdrukken. 
  • Nuttig voor duurzame afdrukken. 
  • Kan worden gebruikt op verschillende materialen zoals glas, hout, textiel en nog veel meer. 
 

Nadelen 

  • Zeefdrukken heeft een veel hogere initiële installatiekost dan digitaal drukken en neemt meer tijd in beslag. 
 

Wanneer is zeefdrukken geschikt?  

  • Zeefdruk is het meest geschikt voor textiel, zoals gepersonaliseerde tassen en gepersonaliseerde petten. 
 

Digitaal afdrukken 

Digitale printers drukken de inkt rechtstreeks op een voorwerp. Alles wordt in full colour geprint. Hierdoor is de resolutie relatief hoog. De vaste kosten per drukopdracht kunnen laag zijn, vooral bij kleine oplagen of spoedopdrachten. Digitaal drukken is een uitstekend alternatief voor zeefdruk, zeker bij kleine oplages.   

Hoe werkt digitaal drukken? 

  1. Het te bedrukken materiaal of product wordt plat en zonder vouwen op de printplaat gelegd. Zijn er wel vouwen, dan wordt de afdruk vervormd. 
  2. De digitale printer begint met het eigenlijke drukken door de printkoppen van links naar rechts over het materiaal te bewegen en het ontwerp erop te spuiten. 
  3. Het product wordt met grote zorg van de pallet gehaald zodra het bedrukken klaar is. Vervolgens wordt het door een enorme droger op de juiste temperatuur gevoerd, om ervoor te zorgen dat de afdruk goed op het voorwerp hecht. 
Voordelen 
  • Met digitaal drukken kan alles per stuk worden gepersonaliseerd. 
  • De vaste kosten per drukopdracht kunnen uitzonderlijk laag zijn, vooral bij kleine oplagen of spoedopdrachten. 
  • Digitaal drukken is een uitstekend alternatief voor zeefdruk, vooral bij kleine oplages. 
 

Nadelen 

  • Als jouw drukproject meer dan 2.500 afdrukken heeft, is digitaal drukken geen goede prijskeuze. Een langere oplage resulteert in een hoger aantal klikken, waardoor de kosten van jouw project stijgen. 

  

Wanneer is digitaal drukken het meest geschikt? 

Digitaal drukken is perfect voor kleine hoeveelheden, spoedopdrachten en artikelen die per stuk moeten worden gedrukt. Dit is het proces dat voor de meeste van onze gepersonaliseerde notitieboeken wordt gebruikt.   

Transferdruk 

Bij transferdruk wordt het ontwerp indirect op het product aangebracht.   

Hoe werkt transferdruk? 

  1. Een gespiegelde afbeelding van het ontwerp wordt op een zelfklevende folie aangebracht. 
  2. Deze folie wordt bij hoge temperatuur op jouw textiel gedrukt. 
  3. Onder invloed van de warmte laat de inkt los en zet zich vast in de stof. 
 

Voordelen 

  • Transferdruk is bijzonder geschikt voor flexibele materialen, zoals gepersonaliseerde schorten. 
  • Het is ook geschikt voor gedetailleerde prints met meerdere kleuren. 
  • Een ander groot voordeel is dat elke combinatie van maten en kleuren mogelijk is. Zelfs de lastige 'posities' kunnen worden bedrukt, zoals het handvat van een gepersonaliseerde draagtas. 
 

Nadelen 

  • Een transferprint mag niet worden overgestreken. 
  • Het persoppervlak is groter dan de transfer. Dit betekent dat het persoppervlak rond het logo zichtbaar kan blijven, zelfs nadat het vele malen is gewassen. 

  

Wanneer is transferdruk het meest geschikt? 

Transferdruk is het meest geschikt voor producten met flexibel materiaal, gedetailleerde prints en ontwerpen met meerdere kleuren. 

  

Sublimatiedruk 

Sublimatie is een drukmethode waarbij een ontwerp met behulp van inkt en warmte wordt overgebracht op een materiaal of stof. Sublimatie wordt vaak gebruikt voor prints met meerdere kleuren, zoals gepersonaliseerde paraplu's. 

  

Hoe sublimatiedruk werkt: 

  1. De print wordt aangebracht met een speciale inkt op sublimatiepapier. De gebruikte inkt verandert in gas wanneer deze onder hitte wordt gebracht. 
  2. Vervolgens wordt de print verwarmd en op het artikel gedrukt. 
  3. Het sublimatiepapier wordt verwijderd. 
  4. Zo blijft alleen de print op het artikel achter. 
 

Voordelen 

  • De effecten zijn permanent en minder vatbaar voor vervaging, omdat de inkt in de stof of het substraat zit en er niet gewoon op ligt zoals bij een normale print.   

Nadelen 

  • Sublimatiedruk is alleen geschikt voor kleding met polyester (100% polyester of een polyestermengsel). Hoewel sublimatie ook mogelijk is op andere materialen zoals katoen, zal de afbeelding niet permanent zijn omdat het om 'kunstmatige' stof gaat en wordt het niet aanbevolen. 
 

Wanneer is sublimatie geschikt? 

Fotoafdrukken presteren zeer goed met sublimatie. Met deze methode kan je het hele oppervlak vullen met de foto, in plaats van deze alleen rechthoekig op de voorkant van het kledingstuk te plaatsen. Als je slechts één logo in het midden van jouw product nodig hebt, is sublimatie misschien niet de ideale manier, puur omdat het over het algemeen duurder is om alles te bedrukken dan om één logo vooraan in het midden aan te brengen.   

Tot slot 

Zo, je bent nu een bedrukkingsoptie meester, toch? Grapje. We weten dat het veel informatie is om te verwerken. Maar je zou een basisbegrip moeten hebben van enkele van de meest voorkomende druktechnieken die we aanbieden. Als je nog vragen heeft, aarzel dan niet om contact met ons of jouw accountmanager op te nemen. Wij bij Loopper zijn er altijd om te helpen! 

Wat zeggen onze klanten?
freek eshuis eshuis
Snelle, correcte afhandeling en tot in de puntjes geregel..
Toon gehele recensie
Snelle, correcte afhandeling en tot in de puntjes geregeld. Goed contact over en weer. Snelle opvolging. Heel tevreden!
RAF JOOSEN
Correcte kwaliteit en service!
Martin
Er wordt meegedacht door een voorstel te doen wat beter p..
Toon gehele recensie
Er wordt meegedacht door een voorstel te doen wat beter paste bij onze organisatie. Goede en duidelijke communicatie. En zeer snel geleverd.
Camiel
Loopper onderscheid zich door bereikbaarheid (ook telefon..
Toon gehele recensie
Loopper onderscheid zich door bereikbaarheid (ook telefonisch), meedenken in de oplossing, supersnel voorbeelden overleggen van het resultaat en leveringsnelheid.
Mockup Gratis digitaal voorbeeld Binnen 1 uur!
Wij zijn trots op de snelle en kwalitatieve service die we bieden, elke keer weer! Binnen 1 uur van het aanvragen van een offerte of het plaatsen van een bestelling sturen wij een vrijblijvend digitaal voorbeeld naar je toe. Zo zorgen we voor een goede start om die deadline te behalen!
Custom made Custom
made
Creëer jouw eigen product!
Wij doen er alles aan om onze klanten blij te maken, met meer dan 6000 producten die met logo of tekst bedrukt kunnen worden. Heb jij iets speciaals in gedachte? Wij hebben ons eigen team om jouw idee om te zetten in een product. Van idee naar productie in een handomdraai!
Experience 22 jaar ervaring Geef ons een uitdaging!
Met onze 22 jaar ervaring kunnen wij met zekerheid zeggen dat persoonlijk contact en kennis van producten van groot belang is. Wij onderscheiden ons van de rest door altijd een accountmanager toe te wijzen aan een project die meedenkt zodat we samen het beste resultaat kunnen behalen.